Kezdőlap arrow Suttyomba Fesztivál
spacer.png, 0 kB
SUTTYOMBA FESZTIVÁL Nyomtatás


„Együtt a Kárpát-medencében"

Suttyomba Népzenei Fesztivál


A zenekarunk számos civil szervezettel és zenekarral tart fenn baráti kapcsolatot. Ezen kapcsolatokból származik az ötlet, hogy egy fesztivált kellene szervezni, ahol a zenekaroké az elsődleges szerep és megmutathatják mit tudnak. Így került megrendezésre első alkalommal 2002-ben a Suttyomba Népzenei Fesztivál. A rendezvény címe „Együtt a Kárpát-medencében" Suttyomba Népzenei Fesztivál, amely azt sugallja, hogy a fesztivál a Kárpátok Euro régió, azaz a történelmi Magyarország sokszínű népzenei kultúráját igyekszik csokorba gyűjteni.

A fesztivál 2006-ban ünnepli 5. születésnapját. A programok különlegessége az, hogy minden évben párhuzamosan zajlik 3 településen, azaz Gyomaendrődön, Szarvason és Mezőtúron. A zenekarok ugyanazon a napon, szigorú időrendben, körforgásban adják elő a 3 helyszínen a koncertjeiket.

A rendezvény egy olyan népzenei fesztivál, amely ezen három város összefogásával, több hazai és Kárpát-medencei népzenei együttes részvételével valósul meg. A fesztivál Magyarország szomszédos országainak népzenei kultúráját hivatott bemutatni, és felhívni a figyelmet arra, hogy milyen etnikailag gazdag térségben élünk. A rendezvény meghívottai között szerepelnek neves magyar népzenekarok, a Dél-Alföldi térség valamennyi népzenével foglalkozó együttese, illetve a Kárpát-medence országaiból érkező zenekarok, úgymint román, szlovák, szerb és ukrán vendégek.

A rendezvény színhelyéül szolgáló három településről elmondható, hogy a Hármas-Körös holtágaival tűzdelt Gyomaendrőd, Szarvas és Mezőtúr ideális helyszínt ad a rendezvény megvalósítására. A települések Képviselő-testületei kiemelten támogatják a fesztivál ötletét. A rendezvény megszervezését alapítványunk vállalta fel, melynek célja az említett térség kulturális életének fellendítése, és a turisztikailag jelentős helyszínek és időpont megválasztásával egy fesztivál-hagyomány megteremtése a régióban.

A helyszínek megválasztása több szempontból is szerencsés, hiszen a történelmi Magyarország egykori középpontja épp ezen a területen (Szarvas mellett) található. Továbbá a Körös-Maros Nemzeti Park ligetekkel övezett területei kiváló helyszínt nyújtanak a rendezvény megvalósítására.

Bízunk abban, hogy a fesztivál magas szakmai színvonala önálló turisztikai vonzerőt jelent a területnek. A fent említett, holtágakkal és termálfürdőkkel tűzdelt, sportolásra és horgászatra alkalmas, jó adottságokkal rendelkező városok megfelelő helyszínt jelentenek a rendezvény megvalósítására és kölcsönös turisztikai vonzerőt jelenthet mind a helyszín, mind a fesztivál viszonylatában. Ennek érdekében magas szakmai színvonalat képviselő rendezvény megszervezése a cél, melyet a fellépő zenekarok szakmai felkészültsége, illetve országos elismertsége maradéktalanul biztosít.

A rendezvényen számos hazai és külföldi zenekar vett már részt, amelyek a mai napig szívesen térnek vissza. Ezek: a Galga, Ludas, Tiszahát zenekarok, a Chagall Klezmer Band, a Temesvári Fúvósok, az Erdőszombattelki Zenekar, a Pravo, a Berbécs, a Téglás Zenekar, a Békés Banda, a Liptoszentmiklósi Zenekar, a Fix Stimm, a Negró Testvérek, a Fekete Rózsák, a Técsői Banda, a Söndörgő Zenekar, Németh Dénes és Zenekara, a Szivárvány Citerazenekar, a Kolo, a Csík Zenekar, a Szigony, a Magyarpalatkai Zenekar, Potta Géza és Zenekara, a Szilvási Gipsy Folk Band, a Cimbali Band és a Prekovac.

E színes paletta bizonyítéka annak, hogy zenekarunk és alapítványunk a fesztivál megszervezésével a népzenei sokszínűség népszerűsítését és alapjában a népzene megismertetését határozta el céljául. Ezért készítünk minden fesztivál koncertjeiről hangfelvételeket és fotókat, amelyekből utólagos keverést követően hanghordozót készítünk. A fesztivál zenei anyagából készült CD lemezt támogatóinknak és partnereinknek ajándékozzuk, hogy népszerűsítsék és terjesszék a fesztiválunk mondanivalóját.

Fesztivál lemezek - katt ide!
Fesztivál képek - katt ide!